15 Ağustos 2015 Cumartesi

Parkinson Nasıl Fark Edilir?

Parkinson ile ilgili en yaygın olarak bilinen gerçek hastalığın sinsi bir şekilde başlamasıdır. Yani hastalığın gözle görülür belirtileri başladığında aslında hastalık ilerleme konusunda ciddi bir yol almıştır diyebiliriz. Hastalığın en bilinen ve en kolay gözle görülür belirtisi ise istemli bir şekilde hareket etmeye çalışırken istem dışı titremelerin meydana gelmesidir. Birçok hasta da bu belirtiden sonra ancak muayene için doktor karşısına çıkmaktadır.
Peki bu duruma kadar gelmeden önce kişi bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığını anlayamaz mı? Bu sorunun cevabı aslında evettir. Ancak uygulamak ise zordur. Çünkü hastalık aslında heyecanlı durumlarda kendini gösterir. Kişinin heyecanlı olduğu zamanlarda titremesi genel bir gerçektir. Her heyecanlı kişi heyecanın şiddetine göre titremeler yaşayabilir böyle anlarda. Dolayısıyla kişinin heyecanlı bir anda titremesi kendisine normal gelebilir. Bunun Parkinsondan mı kaynaklandığını yoksa heyecandan kaynaklandığını anlaması ise oldukça zor olsa da imkansız değildir. İşte tam bu noktada kişinin kendisini çok iyi tanıması ve kendini ölçmesi durumu söz konusu olmaktadır. Özellikle 50’li yaşlardan sonra başlayan bu hastalıkta, kişi bundan 10 yıl önce de heyecanlandığında da titreyip titremediğini hatırlamalıdır. Dolayısıyla daha sağlıklı zamanlardaki haliyle şimdiki halini kıyaslamak kişiye kendi teşhisini kendisi koyması konusunda yardımcı olacaktır.
Elbette ki her heyecanın kişinin bedeninde ve beyninde yer  ettiği şiddeti aynı olmaz. Ancak benzer durumlarda kişinin daha önceleri titreyip titrememesi kişinin kendi kendisine bir cevap verebileceği bir durumdur.  
Hastalığın yavaş bir şekilde başlayıp daha sonraki yıllarda şiddetini yavaş yavaş artırması da kişinin kendi kendi teşhis etmesi konusunda işini zorlaştırmaktadır. Hastalığın fark edilebilecek bir diğer belirtisi ise titremeler başlamadan önceki yavaşlıktır. Örneğin sol kolunuzun sağ kolunuzdan daha yavaş hareket etmesini fark etmeniz de bu hastalıktan şüphelenebileceğiniz anlamına gelen başka bir durumdur. Tıpkı titremelerde olduğu gibi yavaşlamananın da çok ağır ilerlemesi teşhisin gecikmesine neden olmaktadır.

Yazımızın sonuna gelirken biraz da bu belirtiler ile hastalığın başlaması arasındaki zamana değinelim. Gerek yavaşlama olsun gerekse titreme olsun, belirtilerini gösterdiği anda, bilinmelidir ki; hastalık beyinde yaklaşık 6-8 yıl önce başlamıştır. Yani beyinde 6 yıl önce başlamış olan bir hastalığı biz çok sonraları fark edebiliriz. Dolayısıyla özellikle de 40’li yaşlardan sonra Parkinson hastalığından koruyucu besinleri tüketmekte fayda vardır. Bunların en başında bakla yaprağı, bakla,avrat otu, tarçın gibi bitkiler gelmektedir.  Bu ürünler ile beyin hücreleri kendini daha da güçlendirerek ölümleri ve zayıflamaları engellenmiş olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder